2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ferenczy Múzeumi Centrum - Barcsay Múzeum - Szentendre
Cím: 2000, Szentendre Dumtsa Jenő u. 10
Telefonszám: (20) 779-6657
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2014.01.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Csütörtökön adják át a fiatal, pályakezdő képzőművészeket elismerő Barcsay-díjakat Szentendrén, ahol ekkortól látható a két díjazott kiállítása a Ferenczy Múzeum Barcsay termében - tájékoztatta az MTI-t a tárlat kurátora.

 

Herpai András művészettörténész elmondta, hogy ez alkalommal Végh Júlia és Szakszon Imre festőművészek munkáit ismerte el a díjjal a Barcsay Jenő (1900-1988) festő nevét viselő képzőművészeti alapítvány kuratóriuma (Kéri Ádám, Balogh László, Deim Pál, Nagy Gábor, Feledy Balázs, Kónya Ferenc és Sütő Csaba) és a Ferenczy Múzeum, a díjakat Kónya Márta és Kónya Ferenc jogörökösök adják át.

 

A művészettörténész a két fiatal alkotót bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy noha eltérő a szemléletmódjuk és különböző festői kifejezőeszközökkel élnek, mégis a falakon látható festmények meglepően illeszkednek egymáshoz.

 

Végh Júlia haltetemekről szóló fémlapjai, a vastagon felvitt festékfoltok szinte már absztrakt hatásúak, a festő a világról feltett kérdéseinek színes lenyomatai. Tájképei finomabb, lírai hangvételűek, amelyek könnyen magukkal ragadják a nézőt.

 

Szakszon Imre tájképei és enteriőrjei is útkeresések. A szereplők és alakok nélküli városi tájban a festő helyét és szerepét mutatják meg.

 

A Barcsay Erzsébet által 1989-ben alapított díjat a festőművész születésnapjához, január 14-éhez kapcsolódva adják át csütörtökön, a kiállítás március végéig látható - tette hozzá a Ferenczy Múzeum munkatársa.

 

(MTI)