2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény - Újfehértó
A múzeum épülete
Cím: 4244, Újfehértó Egészségház utca 2.
Telefonszám: (42) 290-600
Nyitva tartás: K-P:9-15 Szombaton és vasánap előre bejelentett csoportok részére
2013.02.08.
helytörténet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Uniós támogatás, illetve a helyi önkormányzat önereje segítségével újították fel a helytörténeti gyűjtemény épületét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

 

A munkálatokhoz a Leader-program kiírásán nyerték a támogatást.

 

A kisváros központjában álló, az 1860-as években - főként vályogból - épített múzeumépület alapját a rekonstrukciós munkálatok során megerősítették, felújították homlokzatát, és elvégezték a tetőszerkezet kisebb javítási munkáit - közölte a beruházás lezárása alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón Nagy Sándor polgármester.


Az egykor lakóházként, majd védőnői szolgálatként, ideiglenes óvodaként, szociális bérlakásként és orvosi rendelőként is üzemelő épületet részben akadálymentesítették, meghosszabbították a csapadékvíz-elvezető csatornákat, egyik kiállítótermében pedig kicserélték a nyílászárókat. A munkálatokhoz a Leader-program pályázati kiírásán csaknem 5 millió forintot nyert el a település önkormányzata, amely további 2,3 millió forintot fordított a bontási és egyéb költségekre - ismertette a városvezető.

 

Az intézmény március 1-jétől fogadja a látogatókat.


A földbirtokos Grünberger család által építtetett, kuriális stílusú épületben február végéig leltároznak, a múzeum március 1-jétől várja a látogatókat. Pappné Sármány Antónia, a Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár vezetője elmondta, hogy az intézményben tavasztól három állandó kiállítás, a helytörténeti, illetve a kisparaszti házbelsőt és a földművelést bemutató tárlat tekinthető meg.


Április 28-án nyílik meg a helyi alkotóknak teret biztosító ideiglenes kiállítás, a Játékvár Bölcsődével összefogva pedig egy játékkiállítást létrehozását tervezik, amely szorosan kapcsolódik majd a Múzeumok Éjszakájának programsorozatához - tette hozzá az intézményvezető.

 

(MTI)