2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2013.01.30.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Három hónapig a tengerentúlon fog vendégeskedni a párizsi Musée d'Orsay egyik féltett kincse, a Van Gogh szobája Arles-ban című, 1889-ben készült festmény. A világhírű alkotás, mely a délkelet-franciaországi Arles-ban töltött időszak alatt született, Van Gogh akkori szálláshelyét, a helyi fogadóban kivett szobáját ábrázolja.

 

Vincent Van Gogh összesen három, majdnem azonos festményen is megörökítette arles-i szobáját. Az első festmény, mely a Rhone áradása miatt részben károsodott, 1888 októberében készült. 1889 és1890 körül ezt követte még két másolat: egy azonos és egy kisebb méretű változat. Az első festményt az amszterdami Van Gogh Múzeum, a vele megegyező méretű változatot a chicagói Művészeti Intézet, míg a kicsinyített képet a párizsi Musée d'Orsay őrzi. Ez utóbbi érkezik februárban a detroiti Művészeti Intézetbe, egy három hónapos, exkluzív Van Gogh-kiállításra.

 

Számos remekmű született az arles-i időszak alatt.

 

A zaklatott lelkű művész a környezetváltozás és a gyógyulás reményében költözött a Rhone melletti, délkelet-franciaországi Arles-ba. A történelmi városkát akkoriban pezsgő kulturális élet jellemezte, mely több művészt is megihletett. Van Gogh 1888. február 21-én érkezett meg Arles-ba, szobát vett ki a Hôtel-Restaurant Carrelben, és belevetette magát a munkába.

 

Első látásra lenyűgözte a provence-i táj, a város nyüzsgése és züllöttsége egzotikusnak hatott számára. Az itt töltött időszak élete egyik legtermékenyebb korszaka volt. Másfél év alatt több mint 300 rajzot és festményt alkotott, köztük olyan ikonikus műveket, mint az Éjjeli kávézó, a Csillagos éj, Az arles-i nő vagy a Paul Gauguinnek ajánlott Önarckép.

 

Az inspiráló környezet ellenére Van Gogh idegállapota egyre feszültebb lett. A mértéktelen abszintivás és a megfeszített munkatempó hallucinációkba, agresszív kirohanásokba, majd öncsonkításba torkollott, ami miatt 1888 decemberében elmegyógyintézetbe került.

 

Trapéz szoba szokatlan színekkel.

 

A Van Gogh szobája Arles-ban a fogadóbeli szoba egyszerűségét és nyugalmát tükrözi. Érdekesség, hogy a helyiség eredetileg is trapéz alakú volt, a szoba szabálytalansága nem a művészi fantázia vagy a zaklatott lélek terméke. A szokatlan színvilág is tudatos választás eredménye, Van Gogh ugyanis minden árnyalatnak szimbolikus jelentést szánt.

 

A halványlila falak, az egyenetlen, kopott piros padló, a krómsárga székek és ágy, a vérvörös ágytakaró, a narancsszínű asztalka és a zöld ablak... a különféle színek a teljes nyugalom kifejezői - írta levelében bátyjának, Theónak.

 

A híres festmény természetesen nem egymagában fog árválkodni a múzeum Holland Termében. A detroiti Művészeti Intézet ugyanis maga is büszkélkedhet négy Van Gogh-festménnyel, melyek közül az Önarckép, a Roulin postás és az Ásó parasztok szintén megcsodálható majd a tematikus tárlaton. Az exkluzív Van Gogh-kiállítás február 19-étől május 28-áig várja az amerikai közönséget Detroitban.

Kovács Adrienn