2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Nádasdy Ferenc Múzeum - Sárvár
A múzeum a Nádasdy Vár épületében található.
Cím: 9600, Sárvár Várkerület 1.
Telefonszám: (95) 320-158
Nyitva tartás: K-Szo 9-17
2013.01.17.
Nádasdy Ferenc Múzeum
hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Életének 76. évében elhunyt Nádasdy Ferenc, a sárvári múzeum névadójának egyenes ági leszármazottja. A város és múzeuma tisztelettel és örök megbecsüléssel búcsúzik gróf Nádasdy Ferenctől.

 

Furcsa szerzet a magyar...

 

Bár gyermekkorát és ifjú éveit nem tölthette a vár falai között, hiszen a család sárvári birtokát évszázadokkal ezelőtt elveszítette, mindig is jó ismerősként jött el városunkba. 1998-ban, amikor a múzeum Nádasdy Tamás emlékkonferenciát szervezett, kedves hangon üdvözölte a résztvevőket. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy büszkeséggel tölti le, hogy Sárvár tiszta szívvel ápolja és őrzi a család emlékét. Évekkel később, egy kiállítás megnyitója alkalmából fogadta el a múzeum meghívását. A közönséghez fordulva, meglepő fordulattal kezdte köszöntőjét, amikor megnyitotta az erős fekete bég halála okán rendezett kiállítást. Furcsa szerzet a magyar, mondta, hogy mindig a halál apropóján emlékezik meg történelmének nagyszerű alakjairól. Milyen nagyszerű lenne, ha a születés, s a születéshez kapcsolódó remény adná az alkalmat az emlékezésre. Milyen érdekes a sors, hogy mégis Nádasdy Ferenc halálakor keressük újra a megfelelő formát, hogy szóljunk egy olyan életpályáról, mely itt indult, valahol Magyarországon, majd folytatódott a nagyvilágban, hogy végül hazatérve búcsúzzon az élettől. Rövid életrajzában a következőképpen ír magáról.

 

A szekértáborok világa taszít, és értelmetlennek, sőt károsnak tartom. Önmagamat 21. századi értelmiséginek és világpolgárnak határozom meg, aki azonban magyar, és ragaszkodik a gyökereihez, elkötelezett a nemzet sorsának jobbítása mellett. A nemzet pedig a világ része, az emberi, a nemzetközi közösséghez tartozik.

 

Segédmunkásként a Kecskeméti Konzervgyárban dolgozott.
Nádasdy Ferenc

 

Nádasdy Ferenc 1937-ben született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Nádasdladányban kezdte, de Budapesten és Dunaharasztiban fejezte be. A kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányokat nem folytathatott, segédmunkásként dolgozott a Kecskeméti Konzervgyárban. 1956 novemberében hagyta el az országot, és végül az amerikai földrészen telepedett le. A Wyoming-i egyetemen szerzett diplomát közgazdaságtanból, végül marketing menedzserként dolgozott egy kanadai vállalatnál. A munka segítette ahhoz hozzá, hogy sokat utazzon a világban, végül azonban úgy döntött, hogy 1998 májusában hazatelepül.

 

Magyarországi tevékenységének egyik legnagyobb eredménye a Nádasdy Akadémia létrehozása volt.

 

Az akadémia tanácskozásai a Nádasdladányi kastélyban a legmodernebb szellemi műhelyek találkozását jelentette. A Nádasdy Alapítvány által működtetett Akadémia célja egy olyan alkotóműhely létrehozása volt, mely a különböző részterületek, tudományágak képviselőinek összehozásával keres választ a világot érintő alapvető kérdésekre. Felfogásáról életrajzában így fogalmaz:

Az évtizedek során, sokféle tapasztalatom és olvasmányaim alapján, (nagy hatással volt rám például a Római Klub 1972-ben közreadott első jelentése a környezetszennyezésről és az olajproblémákról) holisztikus szemléletem alakult ki, az embert természeti és társadalmi lénynek látom. A környezet védelmét, az életet, a társadalmat, az emberek saját személyes életét és viselkedését nem lehet külön-külön vizsgálni, csak összefüggésében. Az ember és a Föld sorsa egymástól elválaszthatatlan.

 

Sárvár városa és múzeuma most már nemcsak az egykoron itt élt Nádasdyak emlékét őrzi és ápolja, hanem Nádasdy Ferencét is.