2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2012.09.26.
hír, képzőművészet, kőfaragás, Ókor, Római kor, szobrászat, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Egy ház előtt sétálva, véletlenül bukkantak egy kapubejáró előtt az aszfaltba ágyazott, jó állapotú római kori faragott kőoszlop-töredékre a veszprémi régészek, akik restaurálják és a kőtárba helyezik a műtárgyat.

 

A restaurálási munkák befejezése után a nemesvámosi Villa Romana Baláca kőtárban helyezik el a leletet.

 

Kasza Katalin régésztechnikus és Pálffy Sándor restaurátor kitartó munkájának köszönhetően a faragvány ma már a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum régészeti gyűjteményéhez tartozik - közölte szerdán Szaksz Balázs, az intézmény közönségkapcsolatok és marketing osztályának vezetője.

 

A restaurálási munkák befejezése után az ókori kőemléket a múzeumi igazgatóság római kori kiállítóhelyére, Nemesvámosra szállítják, a Villa Romana Baláca kőtárában helyezik el, ahol nemcsak helyi, a temetkezéshez, halottkultuszhoz kapcsolódó, valamint az istenvilágba betekintést nyújtó kőfaragványok láthatók, hanem egész Veszprém megye területéről előkerült, jelentős római kori műtárgyak is.

 

Csirke Orsolya, a múzeum régésze szerint a jellegzetes helyi nyersanyagból, vörös homokkőből faragott oszloptöredék valószínűsíthetően környékbeli műhelyben készült. A 40-szer 40 centiméteres lábazatot a négy sarkán stilizált levélmotívum díszíti, felül egy szélesebb gyűrűvel válik el magától az oszloptörzstől, amelynek átmérője 33 centiméter.

 

A múzeumi igazgatóság régészeti gyűjteményében több hasonló megmunkálású, díszítésű töredék található.

 

Az alsóörsi műtárgyhoz megszólalásig hasonló oszloptöredék került elő Szentkirályszabadja Szobahely néven nyilvántartott lelőhelyéről. Ezt a darabot 1965-ben találták meg. Hasonló, de részletesebben kidolgozott levélmotívumokkal díszített - néhány kisebb sérüléstől eltekintve -, ép kőoszlop került a lapidáriumba Csopakról is. A megyében előkerült, párhuzamként állítható oszloptöredékek a 4. századból származnak.

 

(MTI)