2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2012.09.05.
Avantgarde Group
hír, iparművészet, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A Világ Design Fővárosa (World Design Capital) címet 2012-ben Helsinki nyerte el, amelyre a főváros és közeli települései - Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti - közel 250 programmal sokszínű és tartalmas rendezvénysorozatot kínálnak. Az eseményhez kapcsolódóan a Design Forum Finland országonként egy-egy designszervezetet kért fel a világ minden tájáról, hogy bemutassa hazájuk designeredményeit, a design helyzetét, szemléletét. Hazánkat a Magyar Formatervezési Tanács képviselheti a 2012-es Világ Design Fővárosa rendezvénysorozat egyik kiemelt programján, a "Mindennapi felfedezések" című nemzetközi kiállításon, amelyet 2012. szeptember 6. és 16. között rendeznek meg a Helsinki Design Hét idején.

 

Központi és Szatelit kiállítás

 

Mindennapi felfedezések című nemzetközi kiállítás (Everyday discoveries - International Design House Exhibition & Event) két fő részből, egy Központi és egy országonként megjelenő Szatellit kiállításból áll.

 

A Központi kiállításon minden nemzet képviselteti magát a megadott hat témában - Designikon, Láthatatlan design, Teríték-társasági összejövetel, Képzelet, Innováció, Tradíció újraértelmezése - egy-egy tárggyal. A nemzetközi nagyközönség - többek között - láthat robbanásmentes gyújtót, áttetsző betont, a New York-i Museum of Modern Art egy állandó magyar darabját, valamint megtudhatja, hogy milyen a kortárs busó öltözet, és hogyan köszön az állatvilág. A Szatellit kiállításra az országok szabadon választott anyaggal készülhettek.

 

A magyar kiállítás címe: Folyamatos jelen - Continuous present

 

A kortárs magyar designt reprezentáló alkotások nem egyedi válaszokként vannak jelen a tárlaton, hanem a szellemi teljesítmény és a kreatív potenciál folytonosságát reprezentálják. A kiállított tárgyak mindegyike referenciális viszonyban van a múlttal, párbeszédet folytat a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival. Tervezőik örökösök is egyben, akik tudatosan használják a nemzeti MÉM-készlet legkülönfélébb elemeit. Ennek szellemében a tárlat a kollektív kulturális emlékezetünk legkülönfélébb rétegeiből válogat. Megemlékezik a halasi csipkéről, a Bauhaus szellemi örökségéről, a magyar népviseletből és motívumkincsből merítő munkákról.

 

A Mindennapi felfedezések című nemzetközi kiállítás 2012. szeptember 6. és 16. között hétköznap 12:00 és 20:00, hétvégén 10:00 és 20:00 óra között díjmentesen tekinthető meg a SUVILAHTI intézményében (Kaasutehtaankatu 1, FI-00540 Helsinki (metróállomás: Kalasatama)).