2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma - Pozsony
A múzeum épülete
Cím: 810 06, Pozsony Zizkova 18
Telefonszám: (2) 5920-7255
Nyitva tartás: H, Sze-V 10-17
2012.08.07.
hír, képzőművészet, Szlovákia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Kétszer annyi látogatót fogadott július végéig az idei nyári szezonban a pozsonyi vár, mint egy évvel korábban - közölte hétfőn Sturmankin Artúr, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) szóvivője.

 

Jelenleg a tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár múzeumi tárlata a legnépszerűbb.

 

A pozsonyi vár kiállítótermeiben az állandó történeti kiállítás mellett több időszaki tárlatot is fenntart a Szlovák Nemzeti Múzeum. A kiállítások közül jelenleg az egyik legnépszerűbb a tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár - május óta itt kiállított - múzeumi tárlata, valamint Anton Schmidt barokk festő Szűz Mária mennybemenetele című oltárképe, amely szintén időlegesen kapott helyet a várban.

 

A krasznahorkai várat bemutató tárlat összeállítói Krasznahorkának a márciusi tűzeset utáni hangulatát próbálták bemutatni. Ezt az igyekezetet tükrözi, hogy a tárlaton a gótikus vár és a reneszánsz melléképület épségben maradt kiállítási tárgyai mellett a részben a tűz martalékává vált műtárgyak is megtekinthetőek. Az SNM szóvivője szerint valószínűleg éppen a krasznahorkai tárlat, valamint a vár épületének tavaly befejeződött felújítása állhat a látogatók számának emelkedése hátterében.

 

A hazai látogatókon kívül Magyarországról és Csehországból érkezett a legtöbb látogató.

 

Míg tavaly július végéig mintegy nyolcezer fizető látogatót fogadtak a várban látható tárlatokon, az idei nyári szezonban már mostanáig több mint 16 ezer jegyet adtunk el - hangsúlyozta Sturmankin Artúr. Hozzátette: bár a múzeum pontos kimutatással nem rendelkezik arról, honnét érkeznek a látogatók, a hosszú távú tapasztalat azt mutatja, hogy a hazai turistákon kívül a Magyarországról, illetve Csehországból érkező vendégekből van a legtöbb.

 

Az idei első félévben az SNM pozsonyi múzeumainak több mint 110 ezer látogatója volt.

 

(MTI)