2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2012.07.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Múzeummá alakult a nápolyi Domonkos-rendi kolostor egyik szárnya. A Via Benedetto Crocén elterülő San Domenico Maggiore egyházi épületkomplexuma 2004 és 2006 között komoly rekonstrukción ment keresztül, a felújítást uniós és kormányzati pénzekből finanszírozták. A helyreállítás során a 17. századi templom és kolostor teljes egészében megszépült: megújult a kerengő, a kis és nagy refektórium, a könyvtár, a káptalan hivatali helyiségei és a szerzetesek lakószobái is.

 

A templom és kolostor az évszázadok során barokk és neogótikus átalakításon is átesett.

 

A San Domenico Maggiore templom és kolostor gazdag építészeti örökséggel büszkélkedhet, az átépítések és bővítések során több stílus is rajta hagyta kézjegyét. A komplexum egy középkori templom falaira épült, Cosimo Fanzano építész által megálmodott 17. századi, gótikus stílusban, de az évszázadok során az épületegyüttest barokk és a neogótikus stílusban is átépítették.

 

A templom melléképületeként felhúzott kolostor kezdettől fogva vallási és filozófiai központként működött. Ez adott otthont a Nápolyi Egyetemnek is, többek közt Aquinói Tamás és Giordano Bruno is élt és tanított itt. A San Domenico Maggiore sekrestyéje emellett a 45 gótikus síremlékről, vagyis drága szövetekkel bevont koporsóról is híres, melyekben az Aragóniai-házból való nápolyi királyok bebalzsamozott teste nyugszik.

 

A kétéves rekonstrukció során az egész épületkomplexum megszépült.

 

A kétéves rekonstrukciós projekt Stefano Gizzi, az örökségvédelemi titkár, valamint Orsola Foglia és Ida Maietta vezető restaurátorok felügyeltével zajlott. A helyreállítás során a templom és kolostor teljes egészében megszépült: megújult a kerengő, a kis és nagy refektórium, a könyvtár, a káptalan hivatali helyiségei és a szerzetesek lakószobái is. A helyreállítás emellett az épületkomplexum díszítőelemeit és fali festményeit is érintette.

 

A szakértő restaurálásnak köszönhetően megújultak a 18. századi stukkók, az Arcangelo Guglielmelli, Domenico Vaccaro és Antonio Rossi d'Avers által festett mennyezeti freskók, valamint az a 25 részes, 17. századi fali freskó is visszanyerte eredeti szépségét, melyen Domenico Viola festőművész Aquinói Szent Tamás életének főbb stációit örökítette meg.

 

A felújított kolostori szárnyban állandó kiállítás nyílt.

 

Újdonság, hogy az épület egyik, 4000 m2-es szárnya a jövőben múzeumként funkcionál majd, ahol az érdeklődők egy a domonkosok hagyatékából, az eklézsia egyházi gyűjteményéből, valamint Nápoly művészeti kincseiből rendezett kiállítást tekinthetnek meg.

 

A kolostor termeiben arannyal és ezüsttel hímzett díszruhák, szentségtartók, kelyhek és ereklyetartók, valamint festmények és szobrok kerülnek bemutatásra. A felújított San Domenico Maggiore templom és kolostor állandó kiállítása vasárnap kivételével minden nap 10 órától 17 óráig, míg a templom reggel 9.30 és 12 között valamint este 17 és 19 óra között látogatható. Nápoly városvezetésének köszönhetően múzeumba a belépés ingyenes.

Kovács Adrienn