2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2012.07.17.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A Katalán Szépművészeti Múzeumban a napokban kiállították a hathónapnyi gondos munkával restaurált Szent Pál megtérése című festmény. A tűzvészben megsérült képen azt követően kezdtek el dolgozni a szakemberek, hogy kétséget kizáróan sikerült bizonyítaniuk, a festmény valóban a 17. századi barokk mester, Juan Bautista Maíno műve, vallásos témájú képet ugyanis sokáig a valenciai festő, José Vergara munkájának tulajdonították.

 

A festmény a nyolcvanas években, egy raktártűzben súlyosan megsérült.

 

A festmény a Katalán Szépművészeti Múzeum restaurátorműhelyében nyerte vissza eredeti szépségét, a fél évig tartó, bravúros és időigényes helyreállítási munka a BNP Paribas bankcsoport támogatásával valósult meg. A pénzintézet művészetpártoló tevékenységének köszönhetően az elmúlt 12 évben már több mint kétszáz műalkotás került restaurálásra szerte Európában.

 

Az 1614-ben festett Szent Pál megtérése egyébként kereken 60 éve pihent a katalán múzeum raktárában, csakhogy a képet sokáig tévesen katalogizálták, így a muzeológusok számára csak a közelmúltban derült ki, hogy valójában egy értékes Maíno-alkotással van dolguk.

 

A felfedezés különösen nagy öröm volt a katalán múzeum számára, mivel az El Greco és Caravaggio művészi hagyományait folytató, huzamosabb ideig Rómában, Toledóban, majd Madridban alkotó Juan Bautista Maínótól csak igen kevés, mindössze 44 alkotás maradt fenn. Az azonosítással egy időben azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a festmény az 1985-ös raktártűzben súlyos károkat szenvedett, és komoly restaurálásra szorul.

 

A legszebb Maíno-festményeket Madridban, Barcelonában és Toledóban őrzik.

 

A domonkos-rendi szerzetes-festő képeinek többsége egyébként a madridi Pradóba, valamint spanyol köz- és magánygyűjtemények tulajdonába került, de a szentpétervári Ermitázs, a müncheni Bajor Nemzeti Múzeum, a drezdai Képtár, az oxfordi Ashmolean Múzeum és a dallasi Meadows Múzeum is őriz egy-egy Maíno-festményt.

 

A Katalán Szépművészeti Múzeum a frissen azonosított és helyreállított festménnyel együtt összesen két, vallásos tárgyú Maíno-alkotást tudhat magáénak, mivel a Szent Pál megtérése mellett az 1648-1649 körül festett Alonso de Santo Tomás testvér portréja is barcelonai gyűjteményt gazdagítja.

 

 

A Szent Pál megtérése, valamint a megszépült barokk mestermű restaurálását dokumentáló fotó- és videoanyag júliusban a múzeum különtermében került először bemutatásra. Az időszaki tárlat szeptemberig várja a látogatókat: a barcelonai Katalán Szépművészeti Múzeum hétfő kivételével minden nap 10-től este 7-ig tart nyitva, a teljes árú belépőjegy 10 euróba, a kedvezményes diák- és nyugdíjas jegy pedig 7 euróba kerül.

Kovács Adrienn