2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2012.07.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Százezer látogatót várnak Szombathelyre a Savaria Történelmi Karneválra augusztus 24. és 26. között - közölték csütörtökön a szervezők.

 

A város szűkös költségvetéséből idén 35 millió forinttal támogatja a történelmi karnevál megrendezését, amelyet 2012-től a Magyar Turizmus Zrt. is a kiemelt rendezvények közé sorolt, így az várhatóan országosan is nagyobb figyelmet kap - mondta Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere a sajtótájékoztatón.

 

A karnevál idén új helyszínekkel, programokkal bővül.

 

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumának elnöke kiemelte: a karnevál költségvetése idén a támogatásoknak köszönhetően minden eddiginél nagyobb, összesen 155 millió forint, amelyhez 25 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a rendezvény pedig a fesztiválok közötti minősítésben megszerezte a kiváló fesztivál címet.

 

A kuratórium elnöke azt ígérte, hogy az idei, sorrendben már 13. Savaria Történelmi Karnevál minden eddiginél színesebb és látványosabb lesz, új helyszínekkel és programokkal is bővül.

 

Szommer Ildikó fesztiváligazgató tájékoztatása szerint 18 helyszínen fognak zajlani különböző rendezvények, amelyek közül idén is várhatóan a jelmezes felvonulást kíséri a legnagyobb érdeklődés. A korábbi évek gyakorlatához képest változás, hogy augusztus 24-én és 25-én is este hét órakor kezdődik a fáklyás felvonulás.

 

Kézművesvásár, rabszolgavásár és színház is várja a látogatókat.

 

A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a karnevál ideje alatt a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Már augusztus 23-án, csütörtökön este megtekinthetik a Tüzes játékot a Ferences-kertben, lesz Borok utcája, Sörtér, folyamatosan üzemel a Fórum Színpad, a Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben "rabszolgavásárt" is tartanak, de különböző szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár és az olyan kísérőhelyszínek is, mint a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum vagy a Keleti Kávézó és Bazár és a Civil Korzó.

 

A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet Karneválszínház nélkül. A megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő Eszenyi Enikő, Jordán Tamás és Szabó Győző főszereplésével. Az előadásokat a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata gondozza.

 

(MTI)