2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2012.05.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha Múzeumok Majálisa, akkor Év Múzeuma Díj. Minden évben. Ha valamire számítani lehet, akkor ez az. Tehát idén is megtörtént a nagy esemény: a majális megnyitóját követően MINDEN kiderült. De ne csigázzuk tovább a kedélyeket: mégis ki nyert ma?


A tizenhat pályázó közül ketten kerültek a dobogóra, s egyúttal váltak jogosulttá arra, hogy a következő év folyamán az Év Múzeuma 2011 kitüntető címet viseljék:

- a Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest), amely gyűjteményei sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód elterjesztéséért,

- ill. a Balatoni Múzeum (Keszthely), mely az épület és az állandó kiállítás látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai programjaiért

nyerte el a bizottság bizalmát.


Évtizedek óta az élen: a Magyar Természettudományi Múzeum

Az intézmény Európa egyik legnagyobb szakmai intézménye, gyűjteményeinek gazdagsága messze túlmutat a Kárpát-medence ásványainak, flórájának és faunájának példányain, jószerivel a fél világ természeti jelenségei megcsodálhatóak benne. Régóta élen jár a módszertani kérdésekben is nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a tárgyak puszta szemléltetésén túl miként lehet alapvető tudományos kérdéseket, szakmai ismereteket is a laikus közönségnek szórakoztató és "emészthető" formában megfogalmazni.

A Magyar Természettudományi Múzeum a magyar múzeumi élet utóbbi évtizedeinek egyik legfontosabb szellemi alkotása, amely a világ bármely nagyvárosában megállná a helyét - összegezte véleményét a bíráló bizottság.


Sikertörténet Keszthelyen: a Balatoni Múzeum

A Balaton egyik leglátogatottabb településének múzeuma az utóbbi években - a fiatal szakembergárdának és néhány jól végiggondolt, alaposan előkészített pályázat megvalósításának köszönhetően - vonzó intézménnyé vált.

Az ALFA-program támogatásával új állandó kiállítás épült, mely sok érdekes megoldással, technikai eszközzel, vonzó formában mutatja be a Balaton és környéke életét a régmúlttól szinte napjainkig. 2011-ben - pályázat útján - múzeumpedagógiai foglalkoztató terem és tudáspont került kialakításra; ugyanakkor végrehajtották a múzeum teljes akadálymentesítését is. A fejlesztések párhuzamos bonyolítása mellett folytatták a fenékpusztai római erőd kutatását, az eredmények tudományos rendszerezését, bemutatását és népszerűsítését.


A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által meghirdetett díjat, ill. lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Alap közgyűjteményi kollégiumának pályázati támogatása biztosította.