2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2012.01.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kontár Csaba Attila fotója nyerte a Wikipédia Wiki Loves Monuments virtuális fotóversenyének első díját - adta hírül az Europeana.
Forrás: Indafotó

2700 felvétel közül került ki győztesen...

A Wikipédia és az Europeana művészeti blog által indított nemzetközi versenyben a fotókra a Flickr fotómegosztó közösségi portálon keresztül lehetett szavazni, az Iparművészeti Múzeum pompás szecessziós csarnokáról készített fénykép az Art Nouveau kategóriában szerezte meg az első helyezést.

A Wiki Loves Monuments nemzetközi fotóversenyére 165 ezer fotót neveztek, ebből 2700 felvétel az Art Nouveau kategóriában versenyzett. Magyarország 24 fotóval nevezett be, ebből hatot Kontár Csaba Attila jegyzett. Többkörös válogatás után a fényképekből a verseny szervezői végül 343 felvételt bocsátottak internetes szavazásra. Az Európa legszebb szecessziós műemlékeit felvonultató, tematikus fotókiállítást a verseny ideje alatt 16 ezer internetező látogatta meg.

Öt egyben

Kontár első helyezett fotója teljes panorámát nyújt az Iparművészeti Múzeum hatalmas belső teréről, melyet a fotós öt különböző felvétel összeszerkesztésével ért el. A különlegesen színvilágú, részletgazdag látványt a szakmai és amatőr látogatók egyaránt díjazták, a magyar fotóművész győztes fényképére több mint 700 látogató adta le voksát.


A korai szecesszió egyik gyöngyszeme

Az Iparművészeti Múzeum épületét a londoni és a bécsi intézmények után Rómer Flóris kezdeményezésére hozták létre 1872-ben. Az épületre pályázatot írtak ki, melyet Keletre magyar! jeligével Lecner Ödön és Pártos Gyula építészek tervsorozata nyert meg. Bár az építési megbízást csak 1893-ban kapták meg, a szecessziós palota sikeresen elkészült a millenniumra, az avatásra 1896. október 25-én került sor, melyen az uralkodó, I. Ferenc József is tiszteletét tette. Az épület, különösképp oszlopos, keleti ornamentikájú előcsarnoka a korai szecesszió egyik legszebb példája.

Kovács Adrienn