2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2011.12.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megjelent a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának első két szakkatalógusa; a Holland és flamand 17-18. századi arcképek, valamint a Holland és flamand 17-18. századi csendéletek című köteteket kedden mutatták be a múzeum Barokk csarnokában.


A kétnyelvű kiadványokat Jávor Anna művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményi igazgatója, Jernyei Kiss János művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Rudi Ekkart, a hágai Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) igazgatója, az utrechti egyetem művészettörténész professzora, az első szakkatalógus szerzője mutatta be.

A Szépművészeti Múzeum régi németalföldi képeinek gyűjteménye egyike a legnagyobbaknak Hollandián és Belgiumon kívül. Ugyanez érvényes a holland és flamand portrékra is, amelyekből Budapesten gazdag és változatos anyag található.

A Régi Képtár szakkatalógus sorozatának az első kötete a 17-18. századi holland és flamand portrékat, összesen 105 festményt tárgyal.

Ebben a gazdag és sokrétű képegyüttesben a legnagyobb mesterek - Anthonie van Dyck, Frans Hals, Thomas de Keyser, Bartholomeus van der Helst - művei mellett a holland festészet szinte minden híres központjának kevésbé ismert portréfestői is jelen vannak jó színvonalú alkotásokkal. A kötet a budapesti gyűjtemény e speciális részének az első szisztematikus áttekintése, és számos új kutatási eredményt tesz közzé: új meghatározásokat, esetenként az ábrázoltak megnevezését és a képek származástörténetét is fontos adatokkal egészíti ki.

A katalógus szerzője Rudi Ekkart, a hágai Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie igazgatója, a 17. századi holland és flamand arcképfestészet kiváló szakértője, az utrechti egyetem művészettörténész professzora.

A második kötet a 17-18. századi holland és flamand csendéleteket mutatja be, amelyek a Régi Képtár anyagában szép számmal vannak jelen, és sokoldalúan reprezentálják a műfaj számos típusát. A

korai periódus leíró jellegű virág-képein és asztali csendéletein kívül a pompás lakomák, gazdag vadásztrófeák és élő állatok képei, a hal-, zöldség- és gyümölcs-csendéletek, dekoratív virágfüzérek és komor Vanitas-ábrázolások szép példái is megtalálhatók. A közismert, nagy nevek, mint Jan Fijt, Jan Davidsz. de Heem, Pieter Claesz., Willem Claesz. Heda, Willem Kalf, Abraham van Beijeren, Willem van Aelst mellett a kevésbé ismert mesterek elsőrangú munkái sorakoznak.

A 92 festményt az újabb kutatási eredményekkel kiegészítve bemutató kötet szerzője Ember Ildikó, a Szépművészeti Régi Képtárának vezetője.


A kétnyelvű katalógusok a Szépművészeti Múzeum és a Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie gondozásában, a leideni Primavera Press kiadónál jelentek meg.