2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2011.12.02.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója vezeti a kortárs magyar képzőművészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeinek rangsorát, amelyet a Műértő szerkesztőségének felkérésére neves szakemberek állítottak össze, és amely a műkereskedelmi folyóirat decemberi számában jelent meg.
1. helyezett: Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója<br>&169 
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

A Magyar Power 50-es listát huszonöt neves szakember állította össze.

A képzőművészet és a műkereskedelem nemzetközi világában minden évben nagy várakozás előzi meg az ArtReview című tekintélyes művészeti folyóirat Power 100-as listájának megjelenését, amely az adott évi teljesítménye alapján rangsorolja a kortárs művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeit. Az ArtReview gyakorlatát követve idén először Magyarországon is készült hasonló rangsor, melyet a Műértő szerkesztőségének felkérésére huszonöt neves szakember állított össze.

Az első tíz...

A kortárs magyar művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeit felvonultató ötvenes listán, a Magyar Power 50-en tizenöt múzeumi vezető, kurátor és művészettörténész, tizennégy művész, tizenegy galériás és műkereskedő, hat műgyűjtő, valamint egy-egy kritikus, kultúrpolitikus, újságíró és kommunikációs szakember szerepel.

A zsűri döntése alapján a magyarországi művészeti színtér legfontosabb szereplője 2011-ben Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, a második helyezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, míg a harmadik Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

Az első tízbe rajtuk kívül Pőcze Attila galerista, a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspár, Pados Gábor műgyűjtő, galerista, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok volt igazgatója, Maurer Dóra képzőművész, Mélyi József művészettörténész, kritikus és Csörgő Attila képzőművész jutott.

És a többiek...

A listán Kieselbach Tamás műkereskedő, műgyűjtő a 12., Szőcs Géza kulturális államtitkár a 13., Virág Judit galériatulajdonos a 18., Hegyi Dóra művészettörténész a 20., Kovács Gábor műgyűjtő a 23., Páldi Lívia művészettörténész, kritikus a 25., a Kis Varsó képzőművészcsoport a 32., Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a 36., Vass László műgyűjtő a 40., Baglyas Erika képzőművész a 45., Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója a 47., Faur Zsófia műkereskedő pedig a 48. helyet foglalja el.


(MTI)