2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Gyulai Vár - Gyula
A Gyulai Vár
Cím: 5700, Gyula Várkert u. 1.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
Kivéve színházi előadásokkor (ilyenkor csak 17 óráig)
2022.08.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ismét közel kétezren érkeznek a gyulai várba és az Almásy-kastélyba a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségépítő Kultúránk Programsorozatában csütörtöktől. A nyár elején már négy napon fogadták a kiállítóhelyek a városba érkezőket, ezúttal hat alkalommal tesznek naponta 320-an látogatást a város két kiemelt turisztikai helyszínére.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban indította el a Közösségépítő Kultúránk Programsorozatot, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, valamint megtapasztalják az előadó-művészeti tevékenységek kulturális, közösségmegtartó erejét. 2020-ban Lakiteleken, 2021-ben pedig már Lakiteleken, Kápolnásnyéken és Kaposmérőn is megvalósultak ilyen egész napos közművelődési és eladó-művészeti tematikus napok. A programokra az ország minden megyéjéből jelentkezhetnek a közösségek.

Idén már négy helyszínen (Gyulán, Kápolnásnyéken, Kiscsőszön és Lakiteleken) várják kulturális intézmény bemutatásával és előadó-művészeti produkcióval a közművelődési intézmények, színterek és fenntartóik munkatársait, a művelődő közösségek és amatőr művészeti csoportok vezetőit és tagjait. Az ez évi sorozatra tizennégyezren regisztráltak.

A Nemzeti Művelődési Intézet gyulai programjának társszervező partnere az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. Tíz alkalommal összesen 3200 közművelődési szakember és aktív közösségi tag ismerheti meg a Gyulai Várat, az Almásy-kastélyt és tekinthetik meg a Viharsarok Táncszínház rendhagyó történelemóráját. A színpadi produkcióban az 1100 éves magyarság történetén keresztül ívelő táncbemutatóval a középkori körtáncoktól az ügyességi táncokon át a csárdásig elevenedik meg a múlt népviselete, néptánca és életmódja.

A júniusi négy alkalmat követően most hat napon (augusztus 25., 26., 28., 29., 30., 31.) érkeznek a várba és a kastélyba.