2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.08.10.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bárki önthet vizet a növényeire, ám a kert öntözése nem egy egyszerű feladat. Időre és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan hasznosítják a növények a vizet, és mi mindenen múlik az egészséges fejlődésük. Segítünk néhány hasznos tippel!
Meglepő tudnivalók a kerti öntözés rejtélyeiről
Hogyan érdemes öntözni?

Összpontosítsuk a vizet a talaj szintjére, és folytassuk az öntözést addig, amíg a növény teljes gyökérgolyója alaposan át nem ázik! Ne feledjük, hogy a gyökerek valószínűleg ugyanolyan szélesek, mint a növény, és 10-20 centiméter mélyen lehetnek.

Öntözés előtt ellenőrizzük a talajt! A legjobb nedvességmérő a kezünk, ezért amikor a talaj felszíne száraznak tűnik, nyúljunk le néhány centiméterrel, hogy lássuk, mennyire száraz a talaj! Ha száraz, ideje öntözni! Ha nem, várhatunk egy napot a következő hidratálásig. Szerezz be nagyszerű locsolástechnikai eszközöket a Mentool honlapjáról, hogy gyerekjáték lehessen az öntözés!

Ha a talajt vékony szerves talajtakaró réteggel, például komposzttal, aprított levelekkel, aprított kéreggel vagy fenyőtűvel vonjuk be, csökkenthetjük a párolgást és minimalizálhatjuk a lefolyást. Ha a talajtakaró több mint 2,5 cm vastag, akkor ellenünk hathat, mivel megakadályozza, hogy a nedvesség elérje a gyökereket.

Mikor öntözzünk?

A legjobb idő a növények öntözésére a kora reggeli órák. Így, ha a levelek nedvesek lesznek, van egy egész napjuk megszáradni. Száraz lombozat esetén ugyanis a növénybetegségek sokkal nehezebben képesek megtámadni a növényeket. Ha nincs lehetőségünk reggel öntözni, az este a második legjobb megoldás.

Ha a talaj felszíne száraz, a víz pocsolyává alakulhat vagy lefolyhat, és nem szívódik fel. A megoldás az, hogy az öntözést lassan kezdjük, és fokozatosan építsük fel az alapos áztatásig. Ha a felső néhány centiméter nedves, a víz könnyebben felszívódik.

Használjunk öntözőkannát, csepegtetőöntözést vagy áztatótömlőket, hogy a vizet közvetlenül a gyökérzónába irányítsuk! A korai vagy késői öntözés minimálisra csökkenti a talajfelszínről történő párolgás miatti nedvességveszteséget. A növények széltől való árnyékolása szintén csökkenti ezt a jelenséget.

Mit ne csináljunk?

A növényeknek annyi oxigénre van szükségük, mint vízre. A legtöbb növény esetében a legjobb, ha az öntözések között hagyjuk egy kicsit kiszáradni a talaj felszínét. Ez különösen fontos a cserepes növényeknél. Mindig jobb mélyen és ritkábban öntözni.

A kánikulában a növények néha elhervadnak, hogy megőrizzék a nedvességüket, de az est beálltával újra fel kell ébredniük. Ha hagyjuk, hogy a talaj túlságosan kiszáradjon, a gyökérvégeken lévő finom, szőrszerű kiemelkedések megsérülhetnek. Amikor a növényeknek újra kell növeszteniük ezeket a gyökérszőröket, az energiát emészt fel, amelyet egyébként virág- és gyümölcstermesztésre kellene elégetnie.

Böngészd végig a kiváló locsolástechnikai eszközök kínálatát a Mentool honlapján, és emeld új szintre a kerti öntözést!