2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nem ritka hozzáállás, hogy egy újabb dologgal kapcsolatban nem akarunk rögtön az első lehetőségre lecsapni, hanem szeretnénk inkább kivárni egy kedvezőbb helyzetet. Na de a napelemes rendszerek már nem újak, s úgy tűnik, abban sem lehetünk biztosak, hogy olcsóbbak lesznek.
Miért nem érdemes várni a napelemes rendszer telepítésével?
Indiában például 38%-os drágulás történt

A minőségi panel, mint például az A1Solarnál kapható Q Cells napelem mindig is keresettnek számított, hiszen a technológiai innovációk lehetővé teszik, hogy a panelek egyre jobb és jobb eredményeket biztosítsanak. De nem csupán egyes modellek iránt mutatkozik egyre nagyobb érdeklődés, hanem kifejezetten a napelemes rendszerek iránt is.

Indiában pontosan ez történt, azaz az egyre nagyobb érdeklődés, karonfogva az ellátásban történő akadozásokkal oda vezetett, hogy mindössze 20 hónap leforgása alatt majdnem 40%-os emelkedés következett be az árakban, ami elképesztő drágulást jelent szinte egyik pillanatról a másikra.

Természetesen nem kizárólag a lakossági felhasználók állnak a dolog mögött, hanem számos olyan cég is van, akinek vállalása, hogy napelemes rendszer segítségével megtermelt energiaellátásra áll át. Nem segít a helyzeten a nemrég bevezetett alapvám sem, amely a modulok esetén 40%-os, cellák esetén pedig 25%-os.

Hogyan áll a kereslet-kínálat viszonya világszerte?

Azt hinnénk, hogy ez a fajta kereslet-kínálat probléma kizárólag regionális szintű, valójában azonban a kereslet az egész világon 25-30%-kal nagyobb annál, mint amit jelenleg a napelempiac biztosítani tud.

Éppen ezért, bár törekvések vannak arra nézve, hogy minél elérhetőbbé tegyék a szélesebb rétegek számára is a megújuló energiára való átállást, a pillanatnyi helyzet egyáltalán nem azt mutatja, hogy a közeljövőben kedvezőbb áron juthatunk hozzá a napelemes rendszer alkotóelemeihez.

Miért éri meg napelemes rendszerbe tenni a pénzünket?

Ha nem győz meg az, hogy a népszerűség ilyen elképesztő ütemben nő, akkor most segítünk a legfontosabb előnyök felsorolásával. Először is hozzájárulsz a környezet védelméhez, és közelebb viszed az országodat a nettó nulla kibocsátáshoz, amely az egész világ nemes célja. Azt gondolod, te túl kicsi porszem vagy a gépezetben? Olvass utána Ausztrália példájának, s rögtön belátod, hogy a lakossági felhasználók szerepe hatalmas!

Másodszor kedvezel a pénztárcádnak, hiszen az üzembe helyezés első percétől kezdve a rendszer spórolni fog neked. Szintén ide tartozik, hogy nem szolgáltatod ki magadat az elszabaduló energiaáraknak, és amennyiben támogatást is igénybe veszel, még a bekerülési költségekből is jelentős mértékben lefaraghatsz.

A napelemes rendszer emeli az ingatlanod értékét, sőt, az eladhatóságát is, ezért rögtön két legyet üthetsz egy csapásra ezzel a befektetéssel. Ha pedig van elektromos kerékpár, roller, autó, azokat is ingyen feltöltheted otthon. Természetesen akár a komplett fűtési rendszert is elektromosra válthatod! Gondold át az előnyöket és a lehetőségeket!