2022.07.01.
Erkel Ferenc Művelődési Központ

Díszlövések a várostrom évfordulóján

2022.06.30.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Horvátországban lesz látogatható a magyar Fiume-kiállítás

2022.06.28.
Székely Nemzeti Múzeum - Lábasház

A hónap műtárgya a Lábasházban

2022.06.28.
Móra Ferenc Múzeum

Hétezren a szegedi Múzeumok Éjszakáján

2022.06.21.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Új szerzemények a Sisi-kiállításban

2022.06.17.
Móra Ferenc Múzeum

Totemoszlopot helyeznek el a Móra-múzeumnál

2022.06.17.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Újabb értékes műtárgyak a Sisi-kiállításban

2022.06.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bécs Város Kulturális Bizottsága legutóbbi ülésén tíz új közterület elnevezéséről döntött. A névadók között vannak politikusok, tudósok, kulturális és társadalmi jelentőségű személyek, akik előtt a város ilyen módon tiszteleg. A nemek aránya azonban eltér a megszokottól, ugyanis van közöttük három férfi és hét nő.
Elinor Ostrom park
Bécs Város még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. Ennek köszönhető, hogy idén többek között Ruth Kügler irodalomtudós-író és holokauszt-túlélő, Helga Pankratz, melegjogi aktivista, Elizabeth T. Spira dokumentumfilmkészítő vagy Karoline Tintner grafikus is utcatáblát kaphatott az osztrák fővárosban. „Az, hogy a nők ilyen módon is láthatóvá válnak, nagyon fontos mérföldkő az egyenjogúsághoz vezető úton“, hangsúlyozta Veronica Kaup-Hasler kulturális városi tanácsnok.

Annak, hogy mint a legtöbb európai városban, Bécsben is a férfinevek vannak többségben az utcatáblákon, történelmi okai vannak. Nem kevesebb, mint egy női uralkodó kellett ahhoz, hogy a 19. században az első közterület egy nőről, Mária Teréziáról kaphassa a nevét. A belvárosi kerületekben természetesen ritkán lehet olyan közterületet találni, amely még elnevezésre vár. Éppen ezért elsősorban az újonnan épülő negyedekben - például a Seestadt Aspern városrészben - törekednek rá a bécsiek, hogy az új utcanevekkel megtiszteljék az elismerésre méltó nőket is.

A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, ám az arány még mindig meglehetősen egyenlőtlen: a 4.600 személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, azaz az összes közterület 12 százaléka.