2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.05.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy frissítő zuhany vagy forró fürdő, esetleg a mosdó önálló és biztonságos használata mind olyan dolog, amit a legtöbb ember magától értetődőnek vesz. De sokaknak, akik ideiglenesen vagy tartósan korlátozottak a mozgásukban, ezek a cselekvések hatalmas kihívást jelentenek.
Segítő eszközök a könnyebb tisztálkodásért
Az alábbiakban olyan eszközöket mutatunk be, amelyek segíthetnek ezekben az esetekben.

Biztonságos mosdóhasználat

Bizonyos balesetek után vagy mozgáskorlátozott állapotból adódóan rettentő nehéz lehet a leülés illetve a felállás, különösen, ha egy alacsonyabban lévő helyről van szó. Az átlagos WC csésze 43 cm magasan van, ez rettentő alacsony egy olyan ember számára, akinek valamilyen ok folytán kihívást jelent a leülés és a felállás.

Ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek a WC magasítók, amely segítségével sokkal kisebb lesz a leüléshez és felálláshoz szükséges mozgástartomány. Egy ilyen magasító biztonságosan a WC csészére helyezhető, egyes modellek pedig rögzítő fülekkel is rendelkeznek. A nagyobb kényelem és a biztonságosabb mozgás érdekében karfával ellátott WC magasítók is kaphatóak.

Ha egy kicsit több segítségre van szükség

Abban az esetben, ha a mosdóba történő eljutás is lehetetlen, a szoba WC egy remek megoldás lehet. Általa el lehet kerülni a pelenkázást, illetve a felesleges betegmozgatást. Sok szoba WC rendelkezik állítható lábmérettel, amellyel az ülőke magasságán változtathatunk, hogy a használata a lehető legkényelmesebb és minél biztonságosabb legyen.

Szerencsére már nem jelent gondot az átlagtól eltérő testméret és testsúly sem, mindenki számára lehet olyan eszközt találni, ami megkönnyíti a mindennapjait és biztonsággal tudja használni.

A tisztálkodást segítő eszközök

Abban az esetben, ha a zuhanyzóban az állás valamilyen okból nem opció, egy zuhanyszék vagy fürdőkád ülőke tökéletes megoldás lehet. A legtöbb zuhanyszék lába állítható, így pontosan meg lehet találni a kényelmes és biztonságos ülőmagasságot.

Ha ennél nagyobb segítségre van szükség, akkor a gördíthető zuhanyszék jöhet szóba. Ezen a kartámasz és a háttámasz is segíti a kényelmes ülést és a biztonságos, akár önálló tisztálkodást is. Léteznek olyan zuhanyszékek is, amelyek szoba WC-vel vannak kombinálva, ezáltal a tisztálkodásban és a mosdóhasználatban is sokat segítenek. A fürdőszobai eszközök fémből készült részei nem rozsdásodó, vízálló anyagból vannak, a műanyag részek pedig nem teljesen simák, ezáltal csökkentik a csúszásveszélyt.

A tisztálkodás és a mosdóhasználat olyan alapvető emberi igény, amit könnyű magától értetődőnek venni, azonban egy baleset, betegség vagy egyéb körülmény miatt könnyen hatalmas frusztráció forrása lehet, ha nem vagyunk képesek ezeket kivitelezni. A fent bemutatott eszközök segítségével azonban könnyebbé, biztonságosabbá lehet tenni ezeket a mindennapi dolgokat.