2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2022.01.23.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha belépsz egy térbe, azonnal nagyon sokféle érzés keríthet hatalmába. Igazán összetett hatások lehetnek ám ezek. Először is megpillantod a bútorokat, amelyek típusa, stílusa, színvilága adja a meghatározó első benyomást. Persze nagymértékben hatnak még rád az arányok, a rendezettség vagy a zsúfoltság is.
Útmutató lámpaválasztáshoz
A helyiség adottságai, méretei, szellőssége vagy egyéb jellemzői sem figyelmen kívül hagyható elemek. És akkor még nem is ejtettünk szót a fényviszonyokról. Ahány helyiség, annyiféle szempontot lehet figyelembe venni, és annyiféle igénynek kell megfelelni akkor, amikor a világítás megtervezése és kialakítása kerül szóba. Járjuk egy kicsit körül a témát!

Harmóniában az adott közeggel

különféle lámpatesteket egyrészt az adott helyiség nagysága szerint választhatjuk ki. Egy jó belmagasságú és tágas belső térben nagy valószínűséggel szükséged lesz mennyezeti világításra, de ez nem zárja ki azt, hogy falikarokat vagy fali lámpákat és állólámpákat is alkalmazz. A szoba funkciója és stílusvilága is döntően befolyásolhatja a választásod. Például egy glamour stílusú állólámpa nem biztos, hogy a rusztikus berendezési tárgyakhoz vagy vintage elemekhez maradéktalanul illeszkedik majd. Utóbbiakhoz talán jobban passzolhat egy viharlámpa.

Helyiségről helyiségre

Ha belépünk egy lakásba vagy házba, a legelső benyomás az előtérben ér minket. Érdemes kerülni ott a zsúfoltságot. Egy stílusos függőlámpával igazán hangulatossá teheted a teret. A nappali az a helyiség, ahol igazán módod van lenyűgözni a látogatóid. Emellett valószínűleg nagyon sok időt töltesz ott magad is. Rendkívül fontos tehát a bútorok és a világítótestek összhangja.

A DODO kínálatában garantáltan rátalálsz majd a megfelelő állólámpákra és asztali lámpákra. Előbbiek a nappalid tökéletes bevilágításáért, míg utóbbiak inkább a koncentrált ragyogásért felelnek majd. A hálószobában az állólámpák már általában alacsonyabbak, bevilágítják a teret, de az olvasáshoz is elegendő a fényük. Hangulatos lehet az éjjeliszekrényre állított asztali lámpa is, de jobb, ha ez nem foglal el nagy helyet ott.

Funkció szerint

Az étkező meghitt hangulatához igazán jól illeszkednek a csillárok és a függőlámpák. Remek fényt adnak majd. Persze az adott stílusú berendezéssel tökéletesen harmonizálniuk kell ezeknek is. A dolgozószobában érdemes olyan világítótesteket alkalmazni, amelyek semmi esetre sem vonják el a figyelmed a koncentrált munkáról. Erre találták ki pont az íróasztali lámpákat. Ha még forgatható is a fejük, akkor még jobb. A fürdőszoba a Te tereped, ott készülődsz, hogy a tökéletes formádat hozhasd minden egyes nap. A világítás a tükör két oldalán legyen inkább, hogy Te légy a középpontban, ne pedig a tárgyak.

Az, hogy hideg LED világítást, vagy inkább kecsesebb elemeket használsz, a berendezéstől függ. A mennyezeti lámpa itt lehet egyszerűbb is. A DODO boldogan segít neked a választásban.