2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.01.23.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy felelősségteljes gazdi jól tudja, hogy kedvencének a különböző életszakaszaiban eltérő összetételű táplálékra van szüksége. Ugyanis egy idősebb és egy kölyökmacska tápanyagigénye meglehetősen különböző, tehát közel sem mindegy, hogy mit adsz nekik enni.
Miért válassz mindig a macskád korának megfelelő tápot?
Növésben lévő kiscicák

A kismacskák életük első heteiben csak anyatejet isznak, 4-5 hetesen kezdenek el fokozatosan áttérni a szilárd táplálékra. Ilyenkor célszerű bevezetni az étrendjükbe az úgynevezett juniortápokat vagy a kitten eledeleket.

Ezek magas protein- és kalóriatartalommal rendelkeznek, ugyanis a fejlődésben lévő szervezetnek rengeteg tápanyagra van szüksége. A fehérjéket célszerű állati forrásból bevinni, hiszen a macskák húsevő állatok.

Petguru oldalán kapható Brit eledelek között is többfélét találsz kifejezetten kölyökmacskák számára, melyekkel elősegítheted, hogy életerős, egészséges cicusokká váljanak.

A kölyöktápot körülbelül 1 éves korig érdemes adni a macskának, utána lehet áttérni a felnőtt cicáknak való eledelre.

Felnőtt macskák

A cicák többsége az érettebb korba lépve kissé megnyugszik, már nem ugrándozik és szaladgál annyit, mint kölyökként. Ezért, valamint azért is, mert a szervezete már kifejlett állapotban van, már nincs szüksége annyi energiára, pláne, ha szeret sokat lustálkodni.

Ilyenkor a magas kalóriatartalmú kölyöktápoktól könnyedén elhízhat, így ajánlott felnőtt cicáknak való eleséggel etetni. Persze ettől is túlsúlyos lehet, ha nincs egyensúlyban a mozgás és az étel mennyisége, de ez kiküszöbölhető, ha a megfelelő adagot kapja, mellette pedig fizikailag is aktív.

Felelős gazdiként remélhetőleg az ivartalanításra is sort kerítesz, a műtét után azonban a cica némileg fogékonyabb lehet az elhízásra. Szerencsére ma már lehet kapni kimondottan sterilizált cicák számára készült eledelt is, mely az ő igényeiknek megfelelő tápanyagmennyiséget tartalmazza.

Vemhes és szoptató cicák

Hogyha cicád mégis anyai örömök elé néz, akkor ügyelj arra, hogy a vemhesség és a szoptatás időszakában a szokásosnál több élelemre lesz szüksége, hiszen saját maga mellett a kicsinyeit is táplálnia kell. Ilyenkor bátran emeled meg az ételadagját, esetleg válts speciális eledelre. Hogyha ugyanis túl kevés tápanyaghoz jut, akkor a tej mennyisége is csökkeni kezd, így a kiscicák sem jutnak majd elegendő eleséghez.

Idős macskák

Az öregedő macskák egyre kevésbé aktívak, ugyanakkor megnő az esélye a különféle mozgásszervi, szív- és érrendszeri, vesebetegségek kialakulásának is. Ezért ebben a korban már nemcsak a gyakori állatorvosi kontroll lényeges, hanem a megfelelő eledel kiválasztása is.

Mivel az idős cicák már nem olyan mozgékonyak, ezért számukra célszerű csökkentett kalóriatartalmú, ám könnyen emészthető tápot adni. A megfelelő táplálással, és az esetleges betegségek kordában tartásával kedvenced még “nyugdíjasként” is hosszú, boldog éveket tölthet a társaságodban.