2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.11.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kontaktlencse sokak életét megkönnyíti, hisz kényelmes, praktikus viselet. Sokan nem szeretnek szemüveget hordani, nem érzik jól magukat, ráadásul elhagyják, eltörik, nem vigyáznak rá. Sokan a munkájuk miatt váltanak kontaktlencsére, aminek sok előnye van. Nem akadályozza az embert a mindennapokban, láthatatlan és ha megszokja valaki a viselését, akkor észre sem veszi, csak azt, hogy jól lát. Ma már sok lencse közül lehet választani, napi, heti, havi lencsék, vannak olyanok is, melyeket éjszakára sem kell kivenni, tisztítani.
Allergiás a kontaktlencsére? - Megoldás a lézeres szemműtét
Vannak viszont olyan alapszabályok, melyeket minden kontaktlencse viselőnek be kell tartania ahhoz, hogy ne veszélyeztesse szeme egészségét. Ilyen például, hogy be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat és csak tiszta kézzel nyúlhatunk a lencséhez. A kontaktlencséket saját oldatukban lehet csak tárolni, tisztítani. Ilyet pedig nem árt mindig magunknál tartani, hisz bármikor előfordulhat, hogy a lencsét ki kell venni, meg kell igazítani. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk az, hogy csapvízzel tisztítjuk meg a lencsét. Ezzel még nagyobb bajt is okozhatunk, ugyanis a vízben lehetnek olyan baktériumok, amik súlyos fertőzést okozhatnak. Nem is olyan egyszerű tehát áttérni a kontaktlencsére.

Éget, viszket, szúr

Ha túlhordja valaki a lencsét, ha nem ápolja megfelelően, annak bizony következményei lesznek. Ezek akár súlyos, a látást is veszélyeztető fertőzések lehetnek, melyek bizonyos esetekben visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak. A kontaktlencsén ugyanis megtapadhatnak olyan kórokozók, amelyek gyulladásokat is okozhatnak.

Ha a szem viszket, csíp, szúr vagy éget, akkor bizony már baj van. A kötőhártya-gyulladás az egyik olyan betegség, amit a nem megfelelően viselt lencse okozhat. A legsúlyosabb esetben pedig akár még fekélyek is kialakulhatnak a szemen. De mi a helyzet azokkal, akik minden szabályt betartanak és mégis vannak tüneteik?

Allergiások hátrányban

Akik allergiások valamire, márpedig hazánkban minden ötödik ember allergiás, azoknál fennáll a veszélye, hogy a szervezetük nem tolerálja a kontaktlencse viselését. Hogy mi lehet ennek az oka? Akik szénanáthások és allergiás tüneteik vannak a por és különböző pollenek jelenlétében, bizony nekik gyakran szemészeti tüneteik is vannak pl. könnyezés, viszketés. Allergia szezonban az allergia tüneteit fokozhatja, hogy a kontaktlencse cseréje során a pollenek és az apró szemek megtapadhatnak a kézen és így átkerülhetnek a kontaktlencsére, majd a szembe. Az irritáció miatt a szem gyakori dörzsölése tovább ronthatja a helyzetet, mivel a lencse elmozdulhat.

Kontaktlencse-allergia?

Sokan vannak azonban olyanok, akik magára a kontaktlencsére allergiások. Ilyenkor nem az allergia tünetei okoznak kényelmetlenséget a lencse viselésében, hanem maga a lencse az allergén. Ez az úgynevezett kontaktlencse-allergia vagy intolerancia. Ilyenkor a szem nem fogadja el, elutasítja az idegen testet.

Hogy melyek a kontaktlencse-allergia tünetei? Elsőként itt van a kényelmetlenség, vagy akár a fájdalom érzése. Sokszor az allergia nem azonnal jelentkezik, hanem idővel alakul ki. Például hosszabb viselet után, amikor valaki nem tartja be a higiéniai szabályokat, amikor nem mos kezet, nem tisztítja, ápolja megfelelően a lencsét, vagy amikor túlhordja azt. Sokan mondják, hogy a lencse egyszerű és praktikus, de ha belegondolunk, akkor elég sok olyan dolog van, amire igencsak figyelnie kell a kontaktlencse viselőjének. A statisztikák azt mutatják, hogy aki egyébként allergiás valamilyen pollenre vagy a porra, annál ötször nagyobb eséllyel alakul ki a kontaktlencse-allergia.

Megoldás a lézeres szemműtét

Ha pedig valaki nem szereti a szemüveget, a szervezete pedig elutasítja a kontaktlencsét, akkor is van megoldás: a lézeres szemműtét.

A lézeres látásjavítás megoldást jelent mindenkinek, aki szeretne jól látni, szemüveg és kontaktlencse nélkül. Sokan ódzkodnak a műtéttől, pedig ez a rövid, pár perces rutin beavatkozás akár egy életre megoldást jelenthet. Maga az eljárás fájdalommentes, és azonnal megtapasztalható az éleslátás élménye. A műtét után egy nap pihenés javasolt, mint ahogy az is, hogy egy ideig óvakodni kell a poros, dohányfüstös helyektől.

Milyen az ára? Ha összeadjuk, hogy mennyit is költenénk szemüvegre, vagy kontaktlencsére és ápoló folyadékokra, akkor hamar rájövünk, hogy a lézeres szemműtét ára nem is annyira sok. Aki szeretne élete végéig élesen, jól látni, és megszabadulni a szemüvegétől vagy a kontaktlencsétől, érdemes elgondolkodnia a lézeres szemműtéten.