2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2021.11.09.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mintegy félszáz magánszemély és család vett részt a Tornyai János Múzeum által szervezett közösségi régészeti programon 2019 tavaszán a Csomorkányi templomrom körül. Az egykori középkori mezőváros területén végzett terepbejárás önkéntesei szombaton a közgyűjteményben Béres Mária régész előadásán és tárlatvezetésén elsőkézből kaphattak betekintést a feltárási program eredményeiről és ismerkedhettek meg a település történetével.
Közösségi régészeti találkozó
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajlott az elmúlt években Csomorkány mezőváros régészeti kutatása és feltárása, amelyek eredményeit a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat év eleji előadásán és kiadványában összegezte Dr. Béres Mária régész. Ez utóbbi kötettel köszönte meg a terepbejárás önkénteseinek munkáját a Tornyai János Múzeum. Csányi Viktor régész kiemelte, hogy a résztvevők nemcsak a friss levegőn, a történelemet megérintve tölthettek el néhány órát, hanem egy, a helytörténeten túlmutató tudományos kutatás részeseivé is váltak. Béres Mária a közgyűjtemény állandó várostörténeti kiállításán a közel kéttucatnyi érdeklőnek bemutatta azokat az új és izgalmas információkat, amelyeket a tárlat öt évvel ezelőtti előkészítése során még nem ismerhettek a szakemberek.

A terepbejárások során előkerült hatalmas mennyiségű kerámialelet egyik legjelentősebb megállapítása a cserepekre vonatkozott: a középkori tetőfedésekről ezidáig többnyire „sötétben tapogatóztak” a szakemberek. Mára kiderült, Hódmezővásárhely legrégibb műemlék épületének, az Árpád-kori csomorkányi templom tetejét is színes, mázas cserepek díszítették – erre példát csak a budai várból ismernek jelenleg a középkorkutatók.

A Tornyai János Múzeum tervezi, hogy 2022-ben folytatódnak a közösségi régészeti programok: Hódmezővásárhely régészeti topográfiai felméréséhez Rárós és az ATEV telep környékén várhatóak terepbejárások, valamint egy-egy kiemelet területre fókuszáló fémkeresős felderítéséket is szerveznek, amelyekre a közgyűjtemény közösségi média csatornáin toboroznak majd önkénteseket.