2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2021.10.21.
hír, múzeumpedagógia, művelődés, szabadidő, oktatás, rendezvény, vetélkedő
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Játékos vetélkedők, kihelyezett, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások, élményalapú tanulás és a gyerekek belső motivációjának, kíváncsiságának felkeltése. Röviden ezekkel a hívószavakkal jellemezhető a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja, amely 2021. őszén ismét útjára indult az országban.
Mozaik múzeumtúra 2021
Az iskolai programot 2017-ben az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Néprajzi Múzeum hívta életre azzal a céllal, hogy a hazai múzeumok sokszínű kulturális kínálatát népszerűsítse a 10-14 éves gyerekek és tanáraik körében. Az azóta eltelt időszakban a Felelős Szülők Iskolája szakmai közreműködésével és szervezésével 26 iskola több, mint 7000 diákjához jutott el eddig a tematikus élménynap. Október 7-én a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában járt a program Budapest XVI. kerületében, október 14-én pedig Szolnokra, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába érkezett a múzeumpedagógiai élménynap.

„Fontosnak tartjuk, hogy a programunk célcsoportját alkotó fiatal korosztályt, a jövő múzeumlátogatóit az iskolai környezetükben is megszólítsuk és azáltal, hogy a saját közegükbe viszünk el számos múzeumpedagógiai foglalkozást, kedvet kapnak majd ahhoz, hogy később el is látogassanak a különböző kiállítóhelyekre és gyűjteményekbe. A Mozaik Múzeumtúra legfontosabb célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy a múzeumokhoz már fiatal korban az a képzet társuljon, hogy ott jó lenni, a gyermek jól érzi magát és olyan foglalkozásokkal, eszközökkel találkozik, amelyek segítik őt a tanulásban.” – nyilatkozta Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot életre hívó és megvalósító Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

A program lényege, hogy látványos, élményszerű és tartalmas foglalkozásokon keresztül közelebb hozzák a diákokat és tanárokat a múzeumok világához és megkedveltessék velük a múzeumba járást. A rendezvény során nem a gyerekek kirándulnak a múzeumokba, hanem kivételesen a kiállító terek és a múzeumpedagógusok költöznek az iskolák tantermeibe, tornacsarnokaiba egy napra utaztatható foglalkozásaikkal és tárgyaikkal. A Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozások az élménypedagógia valamennyi elemét felvonultatják.

A gyerekek számára szervezett játékos vetélkedő és a program házigazdája nem más, mint Balatoni József, „Jocó bácsi”, az ország népszerű történelemtanára, aki maga is elkötelezett híve a különféle élménypedagógiai módszerek alkalmazásának. A diákok a nap során pontokat szereznek és a legtöbb pontot gyűjtő osztály nyereménye egy ingyenes múzeumi osztálykirándulás bármely általuk választott magyarországi múzeumba, melynek költségeit a pályázati forrásból fedezik a szervezők.

“A Mozaik Múzeumtúra élménynapjain a játékos tanulásé, a különböző élménypedagógiai és múzeumpedagógiai foglalkozásoké, VR szemüvegeké és a különböző múzeumi tárgyak, eszközök kipróbálásáé a főszerep. Őszintén hisszük, hogy ez a fajta bevonódás, – ami a múzeumpedagógiai foglalkozások során történik - a legjobb út a gyerekek érdeklődésének, belső kíváncsiságának felkeltéséhez, az interaktív tudásmegosztáshoz és az olyan XXI. századi kompetenciák fejlesztéséhez, mint a kommunikációs- és együttműködési készség, vagy éppen a kritikai gondolkodás.” – vallja Vargacz Alexandra, az iskolai edukációs programok szervezését koordináló Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője.


Az idei év eddigi eseményein az alábbi múzeumok képviseltették magukat:

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény a világ legkülönlegesebb zenei instrumentumaival érkezett, hogy a közös zenélés örömét átadja egy önfeledt hangszerbemutatón. A Reptár – Szolnoki repülőmúzeum VR (virtuális valóság) szemüvegek és játékok segítségével elevenítette fel a magyar katonai repüléstörténet fejezeteit. A Katonai Emlékpark Pákozd fafegyverekkel készült, amelyek segítségével különböző harcalaki mozzanatokat modellezhettek a diákok, illetve a huszárság történetéről tanulhattak izgalmas információkat. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a vendéglátás legizgalmasabb trükkjeivel, a menükészítés csodáival érkezett az eseményre. A Magyar Nemzeti Múzeum foglalkozásain egy pillanat alatt Mátyás király udvarába repülhettek a tanulók, ahol a korabeli fegyverekkel, ruházattal és fűszerekkel ismerkedhettek meg közelebbről, illetve a 16-17. századi emberek mindennapjaival, ezen belül is a korabeli öltözködéssel és orvosságokkal. A Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó foglakozásán Petőfi Sándor életét és munkásságát más megvilágításban, influencerként vagy Insta sztárként elemezték a gyerekek. A sárospataki Rákóczi Múzeum a kalligráfia rejtelmeibe vezette be a gyerekeket és ők is kipróbálhatták, hogy menne nekik a szépírás művészete. A Damjanich János Múzeum a múzeumi szakmák világába engedett bepillantást, több, játékos feladat keretein belül, míg kiállítóhelyük, a Szolnok legrégebbi részén található Tabáni Tájház az egykori halászélet rejtelmeiről készült izgalmas foglalkozással.