2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.06.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az SSD meghajtók jelenleg a legelterjedtebb és leggyorsabb adathordozók. Ez nem véletlen, hiszen a HDD-knél hatszor-hétszer gyorsabbak, mivel nem mozgó alkatrészeken alapul a technológia. Azonban egy SSD-t is lehet gyorsítani.
Az SSD gyorsítás mikéntjei
Röviden az SSD-ről

Ugyan megjelenésük kezdetén az SSD meghajtók még igen borsos áron voltak kaphatók, a mai termékek már jóval kedvezőbb kategóriába sorolhatók. Viszonylag kis összeg befektetésével egy régebbi gép merevlemezét könnyedén SSD-re cserélhetjük a Gigaplaza Webáruházból.

Sőt, az újabb laptopok, illetve előre összeszerelt asztali számítógépek már szinte kizárólag ezzel a technológiával dolgoznak. Működésük alapját RAM modulok vagy memóriachipek adják, hasonlóan kell elképzelni, mint egy memóriakártyát.

Mivel nem egy mechanikai szerkezet olvassa le a rajta található adatokat, az SSD működését nem befolyásolják a fizikai sérülések, legalábbis az észszerűség határain belül.

Ugyan az SSD technológia nem régi, a folyamatos fejlődésnek köszönhetően nagy különbségek vannak a néhány éves és a vadonatúj meghajtók között. Ez leginkább az élettartamban és apróbb sebességbéli eltérésekben nyilvánul meg. Emiatt érdemesebb mindig a legújabb termékekben gondolkozni.

Az SSD gyorsítás

Hatalmas előnye az SSD technológiának, hogy az alapvető gyorsítást maga az operációs rendszer elintézi. Nincs szükség kiegészítő szoftverekre, töredezettségmentesítésre vagy formázásra, ha egy modern Windows érzékeli az SSD-t, minden szükséges beállítást elvégez.

Lényegében ezeknél a meghajtóknál semmi előnyt nem jelent a töredezettségmentesítés, ezért ezt általában ki is kapcsolja a gép. Amit azonban neked kell kikapcsolni, az a SuperFetch funkció. Ez a program a HDD-k gyorsítására hivatott, ezért SSD esetén nincs haszna, de lassíthatja a számítógépet.

Még valami, amit megtehetsz a nagyobb sebesség elérésére az az, hogy hagysz egy kis szabad helyet. Ha az adathordozónak van egy kis helye „lélegezni”, akkor hatékonyabban tudja végezni a feladatait.

Emellett az is segíthet, ha a gépet virtuális memóriával szereled fel, ami jelentős gyorsulást eredményez a teljes rendszer és számos program számára is. Ezeken kívül azonban nem sok minden képes jelentős változást előidézni.
Az energiaséma például semmilyen hatással nincs rá, attól teljesen függetlenül, mindig 100%-os hatékonysággal fog működni az SSD.

Amit tanácsolunk

A sebesség növelésére a leghatékonyabb módszer mindig az, ha új meghajtót szerzel hozzá. Mind ahogy említettük, az újabb és újabb SSD-k sebessége folyamatosan gyorsul, ezért ha csak 1-2 éves is a merevlemezed, már akkor is előrelépést jelenthet.

Szintén érdemes észben tartani, hogy a biztonsági mentések továbbra is igen fontosak. Még ezek az eszközök is meghibásodhatnak, ezért a kulcsfontosságú adatokat ne csak egy helyen tárold. Legalább egy másolatot érdemes egy teljesen független adathordozón félretenni.