2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Evidensen hangozhat a kérdés, pedig sokakban felmerül. Manapság már nagyon kevés idegen eredetű szót használunk a magyar szlengben, így amikor egy-egy olyan szóval találkozunk, mint a “svenk” a “graviditás” vagy épp a “ventrális”, akkor bizony fogjuk a fejünket. Nem ismerni ezeket a kifejezéseket nem bűn, legtöbbünk pedig szívesen gyarapítja szókincsét ilyen és hasonló kifejezésekkel.
Miért van még szükség idegen szavak szótárára?
Az idegen szavak szótára sokáig csupán nyomtatva volt elérhető, most azonban már a neten is rá lehet pillantani.

Melyik a hasznosabb? Mikor jönnek jól az innen elsajátított szavak? A következőkből mindezt és még sok mást is megtudhatsz!

A nyomtatott idegennyelvű szótár

Ezzel a verzióval általában nagyszüleinknél, esetleg szüleink könyvei között találkozhatunk. Ezek azok a vaskos könyvek, amelyek a régi háztartásokban a magyar értelmező kéziszótár mellett pihentek, a nevük ellenére azonban egy igazán hosszú kötetekről beszélünk. Ezt a két könyvet már régen is arra használták, amire ma is.

Az ingyenes online idegen szavak szótára nem csupán helytakarékos, de sokkal kényelmesebb is a használata. Hogy miért? Mert ezt néhány pillanat csupán betölteni, ráadásul a megannyi egyszerűsítő funkció segítségével pillanatok alatt nem csupán egy adott szó jelentését tudhatjuk meg, de hamar találkozhatunk az adott kifejezések szinonimáival is.

Kiknek ajánljuk a rendszeres használatát?

Két csoport tagjainak feltétlenül ajánljuk az idegen szavak szótárának használatát. Egyrészt a tanulóknak, akik esszéket, szakdolgozatokat, beadandókat szeretnének írni, mindezt úgy, hogy a tanárukat lenyűgözzék, illetve hogy egy nehezen értelmező szakzsargont könnyebb legyen használni.

Másrészt pedig azoknak jöhet jól ez a szótár akár nyomtatott, akár netes formában, akik folyamatosan nehezen emészthető szövegekkel találkoznak.

A szókincsed bővítése idegen szavakkal ráadásul az élet más területein is jól fog jönni. Gondolj csak bele, amikor megpályázol egy új munkahelyet, és szeretnéd leendő főnöködet lenyűgözni, akkor többre lesz szükséged, mint egy elegáns ruha és jó lehelet. Valamivel ki kell tűnnöd a többiek közül.

Az idegen szavak használatának varázsa

Állásinterjún, amikor valaki idegen eredetű szót használ helyesen, az bizony minden álláshirdetőt igazán lenyűgöz. Valahogy ezekhez a kifejezésekhez intelligenciát és hatalmas tudást párosítanak azonnal az emberek, ami az említett két szituációban kifejezetten jól fog jönni.

Saját örömödre is tanulhatsz persze ilyen kifejezéseket, hiszen csupán a baráti körben is jó néha beszélgetés közben elejteni egy-egy ilyen kifejezést. Arról nem is beszélve, hogy ha egy komolyabb hangvételű irodalmat olvasol, az idegen szavak szótára egy elengedhetetlen társsá válik.

Te tudod, mit jelent a “remíz” kifejezés? Na és a “kondemnál”?