2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.05.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Sok mindennel járulhatunk hozzá a gyermekeink fejlődéséhez, ezek közé tartoznak a minőségi gyerekjátékok, hiszen a kisbabák minden érzékszervüket felhasználják környezetük felfedezésére. A helyes játék megválasztásához adunk most egy kis segítséget.
Biztonságos játék a babákkal
Kinek milyet?

A gyerekjátékok csomagolásán a gyártó mindig feltünteti, milyen idős gyermekeknek ajánlja az adott terméket. Ha egészen picinek vásárolunk, az apró darabos játékokat hagyjuk a bolt polcán, illetve a különböző plüssfiguráknál is legyünk körültekintőek a kiálló tartozékokkal, gombokkal. Népszerűek az automatákból kapható apró kis mütyürök, de ezeket se adjuk a kezükbe.

Minél kisebb gyerek, annál nagyobb játék

Azontúl, hogy lenyelhetik, a totyogók nagy szeretettel rejtik az apróbb játékokat az orrukba, a fülükbe, ami aztán az ijedtségen kívül komolyabb problémákat is okozhat. Megesik, hogy észre sem vesszük, és csak akkor tudatosul bennünk, amikor már egészségügyi tüneteket okoz az idegen test – mint például orrdugulást, fülfájást –, ami eltávolításáért aztán orvoshoz fordulhatunk.

Ezért figyelnek oda a gyártók is és készítenek a legkisebbeknek nagyobb méretű játékelemeket, elég csak a Lego gyár Duplo és a Classic kockái közti méretkülönbségre gondolni.

Több testvér, nagyobb odafigyelés

Ha egy családban több, különböző korú kiskorú van, ott nehéz dolguk van a szülőknek a játékok elszeparálásában. Kellő odafigyeléssel, illetve azzal, ha elmagyarázzuk a nagyobb testvérnek, miért nem szabad a kis kúszó-mászó előtt hagynia a játékait, elkerülhetőek az esetleges balesetek. Segít, ha kialakítunk otthon valamilyen rendszert; ez lehet például egy közös játszósarok a nappaliban nekik, illetve a gyerekszobában egy elzárt hely (például sarok, asztal), ahol a nagy egyedül játszhat az apróbb játékaival.

Az ördögi elem

A gyerekjátékok közül az elemes szerkezetek külön figyelmet igényelnek, hiszen egy esetlegesen lenyelt elem veszélyes; komoly egészségügyi problémát és akár fulladást is okozhat. Ezeket a játékokat mindig alaposan nézzük át, ellenőrizzük a rajtuk található elemfedelet, hogy valóban jól záródó, csak csavarhúzóval nyitható-e, illetve a pótelemeket tartsuk gyermekeinktől távoli helyen.

Tartósság és kialakítás

A prémiumminőségű babajátékok jellemzői az íves, lekerekített formák, melyek megakadályozzák a sérüléseket. Másik tulajdonságuk a strapabírás; törés- és rágásbiztosnak kell lenniük.

Szabadban is biztonságban

A kismotoroknál, tricikliknél is figyeljünk az életkori sajátosságokra; fontos szempont a megfelelő háttámasz, biztonsági heveder vagy a káros UV sugarak ellen hasznos beépített napfénytető, ahogy a 10 hónapos kortól használható kék triciklinél is látjuk.

Kiváló minőség, megbízható helyről

Manapság sajnos nagyon sok gyatra minőségű, mérgező festékkel kezelt gyerekjáték van forgalomban, ezért fontos, hogy csak ellenőrzött helyről, ismert gyártótól vásároljunk.